Food Landscapes

Πρασόσουπα με λουκάνικα, η αρχοντιά του χωριάτικου και του φτωχικού

© Nikos G. Mastropavlos / eudemonia.gr

Το φαγητό μας είναι απλό, χωριάτικο, μπορεί να μην σας αρέσει, μας είπε η κυρία Αφροδίτη και επικεντρώθηκε ξανά στον αριστοτεχνικό χειρισμό της φυλλόβεργας. Μα, ίσα-ίσα κυρία Αφροδίτη, γι αυτό είναι νόστιμα τα φαγητά σας, γιατί είναι «χωριάτικα». Που πάει να πει, ότι είναι αληθινά, αυθεντικά και γι αυτό πολυτελή και εξαιρετικά. Ότι το μαγικό καρύκευμά τους είναι η έγνοια και η αγάπη γι αυτούς που θα καθίσουν χαρούμενοι και σοβαροί γύρω από το τραπέζι για να τα γευτούν. Ότι δεν έγιναν για να εισπράξουν λαμπερά αστέρια, αλλά μικρές φλόγες αγάπης, σεβασμού και ικανοποίησης. Ούτως ή άλλως, η πεμπτουσία της τροφής μας έκανε ανθρώπους και συνεχίζει να μας κρατά σε αυτό το επίπεδο.

Έτσι, λοιπόν, απλώνουμε το λάδι από τους ελαιώνες του Λυκότραφου, στην περιφέρεια της Μεσσήνης, στον πάτο της μεγάλης κατσαρόλας, μέχρι να τον καλύψει. Σε αυτό τσιγαρίζουμε ένα μέτριο, παλιό, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και όταν αυτό ροδίσει το συνταιριάζουμε με κομμάτια λουκάνικου χωριάτικου Τρικάλων με πράσο που έχει παρασκευαστεί με παραδοσιακή συνταγή και έχει δεχτεί την επίδραση του καπνού των καιόμενων φύλλων οξιάς. Τα γυρίζουμε μαζί με τέσσερα, ψιλοκομμένα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, δύο κίτρινες και δύο μέτριες πατάτες κομμένες στο μισό των κυδωνάτων.

Τα συστατικά του φαγητού μπαίνουν σταδιακά, για να αλληλεπιδράσει το καθένα ξεχωριστά με τα προηγούμενα που βράζουν ήδη στην κατσαρόλα. Μετά μπαίνουν πέντε πράσα κομμένα ροδέλες και όταν βασανιστούν αρκετά μέσα στα υγρά τους, τα σβήνουμε με ξύδι και τα καρυκεύουμε με αλάτι, μίγμα τεσσάρων πιπεριών και ξερού κόλιαντρου, κουρκουμά και ρίγανη. Επειδή τα υλικά είναι πολλά, τα καρυκεύματα είναι καλύτερο να μπουν στο φαγητό σε δυο δόσεις, μία όταν μπουν οι πατάτες και άλλη μια όταν πέσουν τα πράσα. Στο φαγητό που κοχλάζει προστίθενται δυο κουταλιές της σούπας ντοματοζούμι (μπελτές) Μήλου Τσάκανος, που μας φίλεψε ο αγαπητός Βασίλης Παπικινός του «Αλευρόμυλου» και, σχεδόν, ένα βραστήρα νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα μπαίνει και μισό πακέτο ζυμαρικά «κριθαράκι» για να δέσει και να δυναμώσει το φαγητό μας.