Food Landscapes

Η ευχαριστία των καζανεμάτων

Εις υγεία με φρέσκο τσίπουρο στο καζάνι του θανάση Πολυχρού στην Σκοτίνα του Κάτω Ολύμπου.

Μεγαλύνει η ψυχή μου το σωτήριό της πνεύμα της αμπέλου, αυτό που ευλογήθηκε για να θεραπεύει την καρδία του ανθρώπου και στη χαρά και στη λύπη, και στο καλωσόρισες και στο καταβόδιο, και εις αρρώστια και εις υγεία. Ευχαριστούμε για την ελευθερία να το βαπτίσουμε με το δικό μας τρόπο, ρακή ή τσικουδιά στην Κρήτη, τσίπουρο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σούμα στα νησιά του Αιγαίου, ζιβανία στην Κύπρο. Αινούμε τον Δημιουργό του Σύμπαντος κόσμου μας, που ευδόκησε να ανακαλύψουμε το επίσημο πιοτό της παρέας και της συντροφικότητας, που μας ενοποιεί ψυχικά και υλικά γύρω από το στρωμένο τραπέζι, όπου και οι ξένοι γίνονται εδικοί, και αυτή η φωτιά που απλώνεται μέσα μας, πότε μας δροσίζει, πότε μας θερμαίνει και πάντα μας ωθεί να πετάξουμε στους επτά ουρανούς.

Ευχαριστούμε τη μεγάλη μητέρα γη που κρατά ζωντανές τις ρίζες της αμπέλου κι αυτές μεταδίδουν τη ζωτικότητά τους στους βλαστούς που ανοίγουν και φυλλώνουν και δίνουν γλυκείς καρπούς με θαυματουργούς χυμούς. Δοξολογούμε τον μεγάλο πατέρα ουρανό που προσεκτικά, με τη δρόμο του μόνο, ραντίζει τα αμπέλια για να καρπίσουν μέχρι τον αίσιο τρύγο, χωρίς να ξεπλύνουν τη μαγεία των σταφυλιών. Μακάρια η πρόβλεψη να μην εξαντλούνται τα τσίκουδα στην γέννηση του κρασιού, αλλά να διατηρούν λανθάνουσες δυνάμεις που μετουσιώνονται σε οινόπνευμα.

Ευχαριστούμε το θείο πνεύμα της παράδοσης που υπό τη σκέπη του παραμένει ανοιχτή η μυσταγωγία των καζανεμάτων και τους καζανάρηδες που βράζουν τα τσίπουρα σε χαρμόσυνη γραμμή γιορτής και όχι κλεισμένης στον εαυτό της βιομηχανικής παραγωγής. Μένουμε πάντα υπόχρεοι, ιδιαιτέρως, στους καζανάρηδες Περικλή Φραγκεδάκη στο Καράνου των Χανίων, Γιάννη Παντούλη στην Περίσταση, Γιώργο Κουτσή στην Βροντού και Γιώργο και Θανάση Σπανό στο Παλαιό Ελευθεροχώρι Πιερίας, Μιχάλη και Βασίλη Χατζή στο Νέο Παντελεήμονα και Θανάση Πολυχρό στη Σκοτίνα του Κάτω Ολύμπου, Θανάση Κοροβέση στη Ρητίνη των Πιερίων ορέων, για τις αποφασιστικές στιγμές των καζανεμάτων που μας φίλεψαν και που έρχονται πάντα στο νου μας κάθε τέτοια εποχή.

Διαβάστε επίσης:

Η κουλτούρα του τσίπουρου, της τσικουδιάς, της ρακής, της σούμας, της γράπας, της ζιβανίας, εις υγείαν της παρέας

Ρακή ή τσικουδιά: Ποιος είναι ο καλύτερος μεζές για το ελιξίριο της κρητικής ευδαιμονίας